Hur kan man förändra sitt BMI?

bmiMan kan inte påverka sin längd, men genom att påverka sin vikt kan man förändra sitt BMI, såväl uppåt som nedåt. Genom att gå upp några kilo kan en tidigare underviktig person i stället hamna inom den viktklass som benämns som normalvikt. Det motsatta gäller givetvis för personer som är överviktiga eller lider av fetma.

Innan man gör en förändring i sin livsstil, oavsett det handlar om kost, motion, eller både och, bör man rådfråga en läkare eller annan vårdpersonal. Detta gäller särskilt om man har ett högt BMI till att börja med.

Kosthållning

Genom att göra några justeringar i kosten kan man gå såväl upp som ner i vikt. Önskar man gå ner i vikt handlar det, något förenklat, om att få i sig färre kalorier än man gör av med, det vill säga att man ligger på ett kaloriunderskott. Vill man gå upp i vikt gäller det att helt enkelt äta mer. Man ska dock notera att människokroppen alltid efterstävar balans. En hastig viktökning eller viktminskning stressar kroppen och kan leda till hälsorisker.

Motion och träning

Ett sätt att bränna fler kalorier och därmed gå ner i vikt är att motionera mer. Det spelar ingen roll vilken motionsform eller träning man utövar, bara den sker kontinuerligt med åtminstone måttlig intensitet. Att följa ett bestämt schema för när och hur träningen ska utföras rekommenderas starkt. Den bästa träningen är nämligen den som blir av!

Träning, tillsammans med en sund kosthållning med ett kaloriöverskott under en längre tid, kan  leda till att man ökar sitt BMI. En person som i dag anses vara normalviktig, enligt BMI-skalan, kan med hård träning och en sund kosthållning faktiskt bli överviktig, om man bara ser till BMI. För personer som har mer muskelmassa än genomsnittet är dock måttet BMI inte särskilt relevant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>